Skafferiet - foundations

Nu introducerar jag en ny kategori här på bloggen  - Skafferiet. Visserligen handlar det inte om matvaror men det finns vissa likheter mellan en sminksamlings skrymslen och vrår och ett skafferi fyllt med diverse torrvaror. I skafferiet-inläggen kommer jag visa produkter ur beautysamlingen och jag börjar från ,och med, grunden det vill säga med mina foundations.Att hitta rätt foundation som passar ens hud, behov och önskemål är som bekant inte så lätt. Det finns en djungel där ute. Själv har jag förstås provat några stycken genom åren och både önskemålen och behoven har skiftat. Jag hoppade på mineraltåget väldigt sent av olika anledningar men nu är jag fast. Få foundations blir fina på min hy, stundtals får jag mikroskopiska flagor bredvid näsan och det närliggande kindpartiet, de syns inte när huden är bar men så fort foundation appliceras träder de fram och det ser ut som om huden krackelerar. Inte kul alls, jag har enstaka tendenser till rödaktiga zoner som jag vill tona ned och "givetvis" är rodnaden på samma ställe som flagorna. Jag peelar huden regelbundet och är noga med återfuktning men det råder tyvärr inte bot på problemet.

Mineralfoundations

Man drar lätt slutsatsen att en torr puderprodukt framhäver flagorna än mer men faktum är att det är just mineralfoundation som ger bäst resultat på min hy. Ett vanligt puder som har andra egenskaper än mineralprodukter har dock tendensen att belysa torra partier. Jag gillar det mesta med mineralfoundation, det ger en tunn naturlig utjämning av huden, täckningen är byggbar och mineralerna skänker huden en fin lyster. Möjligtvis är det hållbarheten jag har invändningar mot, täckningen håller inte rodnaden i schack hela dagen, visserligen går det bra att bättra på men jag är inte typen som släpar runt på foundation, kabukiborste och spegel så det får vara. Jag har tänkt prova med en mineralprimer för att försöka få bukt med problemet.


Everyday Minerals och ID Bare Minerals
Jag har två mineralfoundations, den första köpte jag i ett provkit från ID Bare Minerals. Tyvärr reagerar min hud på ingrediensen bismuth oxychlorid vilket gör att små röda utslag och klåda kan uppstå, väldigt synd eftersom jag uppskattar resultatet mycket. Istället använder jag nu Everyday Minerals och det fungerar bra. Det är billiga och kvalitativa produkter, ett stort plus får de för det enorma nyansutbudet, där finns något för alla. Jag har nyansen Fairly light neutral i formulan semi-matt. ID:s har jag i nyansen Fairly Light.

Flytande foundations


Jag har tre flytande foundations: Max Factor Colour Adapt, Revlon Colourstay, YSL Radiance Smoothing Foundation.

För kvällsbruk gillar jag att dra på med en mer täckande bas. Jag har haft Cliniques Continuous Coverage på nittiotalet, den var en stor favorit. Nu var det längesedan jag hade den, det vore inressant att undersöka om jag skulle uppskatta den lika mycket idag. Man förändras ju, både huden och smaken men den är lämpad för torr hy så kanske skulle det fungera. Men jag är ingen krogmänniska längre så det är sällan kvällsmaker är aktuella. Revlons omtalade Colour stay är ganska, om än inte heltäckande. Jag förstår inte alls hypen runt den här cremen, på min hy fungerar den inte alls. Jag har testat att applicera den på de flesta vis; med svamp, duofiberborste, kabukiborste, pensel och med fingrarna men det saknar betydelse, resultatet blir verkligen inte bra. Det ser oerhört sminkat och maskliknande ut, cremen framhäver ansiktshåren och minsta torra hudparti. Jag tycker ibland att det kan vara snyggt med ett synligt sminkat intryck men med Colourstay blir resultatet bara negativt. Colourstay finns i två utföranden, en för normal til torr hy och det är den jag har, och en för hud som är normal till fet. Nyansen jag har är den näst ljusaste och heter 150 Buff.

Max Factor Colour Adapt är som namnet antyder en foundation som ska jämna ut hudens olika toner. Den är väldigt silikonaktig i konsistensen och glider på huden oerhört lätt och det känns också som om cremen lägger sig ovanpå huden. Jag befarade därför att den utjämnande effekten snabbt skulle smälta bort men så är inte fallet. Cremen är förhållandevis täckande. Jag applicerar den först med fingrarna, följer upp med att buffa in den in huden och polera till finishen med hjälp av e.l.fs studio powder brush, resultatet blir en snyggt utjämnad hy med sammetsfinish. Nyansen heter 45 Warm Almond.

Foundationen från YSL; Radiance Smoothing Foundation innehåller ljusreflekterande pigment och är fuktgivande, resultatet blir halvtransparent med lyster. Förpackningen är härligt lyxig men innehållet matchar dessvärre inte min huds behov. Den tonar inte ned det rödaktiga kindpartiet tillräckligt eller förbättra hudens struktur överhuvudtaget och därför får den också mest stå och se snygg ut på hyllan. Radiance Smoothing Foundation passar därför bättre för fin hy som inte har några större behov av att jämna ut ansiktstonen och de som endast vill ha en lätt täckning.


Laura Mercier
Tinted Moisturizer är en färgad dagcreme som huvudsakligen ger ett transparent resultat men har byggbar täckning och finns i en rad olika nyanser, nyansen jag har är Sand.  Jag använder den här cremen på sommaren när jag har fått färg i ansiktet och hudens behov är annorlunda. Dels känns det fräschare med en lätt creme som låter huden andas i värmen och dels minskar färgskiftningarna i ansiktet och de röda partierna planar ut. Denna prisade creme innehåller spf 20 vilket är en bonus, jag hade turen att köpa mitt exemlar med hela 70 % rabatt i Köpenhamn i somras och det är ett bra köp, jag är nöjd med både cremen och det resultat den ger.

Kompaktfoundations
Max Factor Miracle Touch Liquid Illusion, Shiseido Advanced Hydro Liquid Foundation

Kompaktdosorna föredrar jag när jag har bråttom eller är mer otålig än vanligt. Med den här typen av foundation går appliceringen snabbt och smidigt. Mina exemplar är fast till flytande i konsistensen och är den formula som passar torr hy bäst, det finns så kallade puderfoundations också men de lämpar sig bättre för normal till fet hy. Max Factor Miracle Touch är en budgetfavorit som är fuktgivande och ger ett halvtäckande resultat med lite lyster. Nyansen jag har är densamma som i Colour Adapt; 45 Warm Almond. Miracle touch var min första upplevelse av den här typen av foundations och eftersom jag blev såpass förtjust i den tänkte jag att det kunde vara värt att skaffa en lyxigare variant. Lyx är alltid roligare än budget men inte nödvändigtvis bättre enligt mina erfarenheter. Efter att ha sökt information om olika märken och varianter fastnade jag för Shiseidos Advanced Hydro Liquid Foundation som sades passa torr hy och ha fuktgivande egenskaper samt skulle ge ett naturligt resultat. Inget kunde vara mer fel visade det sig. Den här foundationen är ett av mina sämsta beautyköp, dyr var den och det underlättas knappast av att jag dessutom köpte till en dosa som jag inte kommer få användning av eftersom jag definitivt inte kommer köpa ett nytt exemplar av innehållet. Maken till torrt, synligt resultat får man leta efter, den gör allt man inte vill att en foundation skall göra. Vart de fuktgivande egenskaperna har tagit vägen vet jag inte, dessutom är tonen alldeles för gul men det var den färgen som passade mig bäst när jag provade ut den. Jag har provat lite olika appliceringstekniker för att se om det går att använda den dyra massan på något sätt, med duofiberborsten # 187 från MAC blir resultatet okej men långt ifrån önskvärt. Jag försökte fånga det usla resultatet på bild så ni själva kan se eländet, men kom ihåg att det ser ännu värre ut i verkligheten. Cremen är applicerad med fingarna. Jag kommer i fortsättningen mest använda mig av mineralfoundations och därför kommer foundationlagret succesivt minska. Om jag inte börjar köpa en massa olika mineralvarianter istället vill säga, summan av lasterna är som det sägs konstant. Dessutom blev jag väldigt nyfiken på hur min gamla Cliniquefavorit står sig idag...Kommentarer
Postat av: Honi

Sv: Det är ett väldigt bra och prisvärt alternativ till många dyra primers. Min hud har inte reagerat dåligt men jag har i överlag rätt okänslig hud (Normal hud heter det väl) som är väldigt bra balanserad men som reagerar väldigt illa vid vissa produkter. När jag testar krämer osv brukar jag också be min väninna om att testa dom, hon har rätt oljig hud men upplevde inte heller några utbrott av den. Tror det är dom som har problem med parabener och silikoner i förvägen som får stora problem av denna. :) Hoppas förpackningen görs om, den är väldigt dum även om jag älskar pumpprodukter då det känns mer hygieniskt!:)

2011-01-20 @ 22:28:22
URL: http://honi.blogg.se/
Postat av: Linda

Tack för informationen, tror jag avvaktar då den inte är lika billig som det övriga sortimentet och det är en chansning. Jag är mer intresserad av att hitta en mineralprimer i puderform just nu. Pumpförpackningar är helt klart att föredra.

2011-01-20 @ 23:44:41
URL: http://lineofbeauty.blogg.se/
Postat av: Ninni

Oerhört intressant inlägg! Jag hade förut både Id och EM's mineralfoundations. EM's finns ju i olika finisher och jag valde den matta. Gillade både Id och EM skarpt, fast jag gillade inte riktigt att Id's gav lyster, men har förstått att även de har en matt forumula nu också. Priset på Id avskräcker mig dock från att köpa den i Sverige så det får bli på nätet. Just nu kör jag Cliniques i rivdosa samt även Cliniques almost powder mestadels. Ska nog skriva lite om dem snart.

2011-01-21 @ 09:17:22
URL: http://colourbyninni.blogspot.com
Postat av: Kerstin

Vilken kul kategori! Jag ser fram emot mer skafferispan hos dig!

2011-01-21 @ 10:37:22
URL: http://skimmerskuggan.blogspot.com/
Postat av: Linda

Ninni: Tack, vad roligt att du tycker det, jag var rädd att det blev lite väl långt. Det är ju så olika vad man vill ha ut av en foundation, det är just skimret jag gillar med ID:s men precis som du säger finns det ett matt alternativ nu för fetare hy och för dem som inte vill ha lyster. Av EM:s finishes gillar jag Semi-matt och Original glow bäst men även Intensive funkar ibland.

Ja skriv om dina foundations, det är alltid intressant att se vad andra använder :). Rivdosa? Det var nytt för mig.

2011-01-21 @ 19:19:14
URL: http://lineofbeauty.blogg.se/
Postat av: Linda

Kerstin: Tack, kul att ni gillar kategorin, då kommer det fler inlägg om både gammal skåpmat och nyare produkter ;).

2011-01-21 @ 19:31:46
URL: http://lineofbeauty.blogg.se/
Postat av: Honi

Revlon Colorstay är ju så himla hypad, men jag är (Som dom flesta av oss skönhetsnördar) nyfiken i en strut och vill också testa. Synd att den ger så "kakigt" sminkat intryck dock.. undrar om det skulle hjälpa att blanda ut den med lite lite dagkräm, det brukar jag göra med några av mina heltäckande jobbiga foundations. Måntro den ljusaste är för mörk för mig dock :/

2011-01-21 @ 22:25:05
URL: http://honi.blogg.se/
Postat av: Linda

Haha, ja jag vet hur det är och kanske skulle Colourstay fungera bättre på dig. Att blanda ut den med hudcreme är det enda jag inte har försökt med, bra tips:)! Buff är den näst ljusaste nyansen, jag har även den ljusaste men den är lite väl ljus på mig så jag tror inte den är för mörk för dig. Men man undrar ju ibland hur något kan bli så överhypat, mun till mun-makten är stor och på YT finns det ju hur många reviews som helst.

2011-01-22 @ 12:05:29
URL: http://lineofbeauty.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback