Tutorial: Gör dina egna akrylnaglar på ett enkelt sätt.

Första gången jag gjorde konstgjorda naglar gick jag till en nagelteknolog, det var 1996 tror jag eller möjligtvis 1995. Då var det inte så vanligt, men jag hade längtat länge eftersom jag tyckte det var så snyggt. Tjejen som gjorde mina naglar använde en teknik med tippar,lim och akrylpulver. Liknande material gick att köpa på HM så efter några gånger började jag själv att göra mina naglar och resultatet blev minst lika bra som hos nageltjejen och dessutom mycket billigare.

I den här tutorialen lär jag stegvis ut hur du själv kan göra dina tippar på ett förhållandevis enkelt och billigt sätt. Det krävs lite tålamod och träning, hela proceduren tar cirka en och en halv- till två timmar.



Du behöver: tippar, nagellim, akrylpulver ( brukar finnas i sk lagningskit), sexsidig nagelfil med två sidor att fila med och fyra olika poleringsgrader, en nagelsax ( det är inte nödvändigt med en sådan kapare som bilen visar, det går att klippa tipparna med en vanlig sax också men med tången går det mycket smidigare. Samtliga redskap och tillbehör finns i de flesta parfymerier och kedjornas skönhetsavdelningar exempelvis HM.



Börja med att klippa och fila ned kanterna på dina egna naglar. Tag sedan den finare filsidan och rugga försiktigt upp nagelns yta, detta gör att tipparna fäster bättre. Eventuellt kan du ta en primer om du har det och grunda naglarna med för att ytterliggare förbereda nageln för tippen och för att öka hållbarheten. Skjut även försiktigt ned nagelbanden på naglarna med en sk orangepinne.



Prova ut en tipp som passar och täcker din egen nagel.



Häll lim i skåran på tippdelen som ska fästas på nageln. Det kan vara bra att ha lite hushållspapper till hands för att skaka av eventuellt limöverflöd på. Jobba snabbt, limmet torkar fort.



Fäst tipparna på yttre halvan av naglarna. Det finns olika sorters tippar, en del har mindre skårdel att fästa på yttre delen av nageln, själv föredrar jag de här men det är en smaksak, man får prova sig fram till vad man själv tycker är bäst och vilka som ger snyggast resultat. Det finns exempelvis kritvita tippar för en permanent fransk manikyr. Tryck på nageln en liten stund när tipparna fästs med limmet och torka genast bort eventuellt lim som har runnit ut runt tippen på fingret. Sitter inte tippen ordentligt tätt på fingret kan du försiktigt fylla på med lite extra lim genom att hålla limöppningen mot tippkanten och trycka försiktigt där det har bildats luftbubblor.Tryck med tummen över tippen så att limmet rinner ut och att tippen fästs ordentligt. Gör samma procedur på samtliga fingrar.



När samtliga tippar är på plats ( det är lättast att ta en hand i taget), fila försiktigt med den grövsta delen av nagelfilen ned kanten på tippen så den smälter in i din egen nagel, annars kommer det synas en ful tydlig tippkanten på nageln. Fila försiktigt och undvik så gott det går att fila på den egna nageln.



Såhär ska nageln se ut när kanten är nedfilad.



Nu är det dags att kapa av tippen till önskvärd längd.



Såhär ser mina naglar ut när jag har kapat tipparna. Nu kan man ana hur slutresultatet kommer se ut.



Tag limmet och häll ett tunt lager som nästan täcker hela nageln, området närmast nagelbanden unviks med fördel för att nageln ska få en chans att andas. Pudra sedan över ett tunt lager av pulvret över nagel och tipp, upprepa proceduren en gång till och ta en nagel i taget.



Såhär ska nageln se ut efter ovanstående instruktioner. Vänta med att fila tills limmet har torkat ordentligt, det går ganska fort så man behöver oftast inte vänta särskilt länge.



Såhär ser naglarna ut när limmet har torkat in i pulvret.



Nu är det dags att fila till ytan på naglarna. Starta med att fila med den grövsta fildelen och fila över hela nagel och tipp, lagren av lim och pulver ligger lagrat över den egna nageln därför kan man ta i lite (men överdriv inte, då gör det ont och bränner på nageln). Fila tlls ytan har blivit slätare och har jämnat ut ojämnheter. NÄr det är gjort fortsätter man med den finare delen av nagelfilen för att ytterliggare släta ut ytan. Ta det nagel för nagel och fortsätt sedan med samtliga poleringssidor på filen, det står i nummerordning vilka delar man ska använda.



Klar! Såhär ser naglarna ut när filningen är klar. Eventuellt kan du justera längden på tipparna eller fila till formen på tippen. Nu är det valfritt om du vill måla naglarna men tänk på att använda ofärgat underlack för att undvika att nageln suger åt sig nagellacksfärger som kan missfärga tippen. Är olyckan ändå framme kan du fila på ytan och sedan polera upp finishen igen.

Efter några veckor börjar tipparna och limlagren släppa i kanterna och då är det dags för lagning och påfyllning för att göra naglarna som nya igen. Fila ned kanterna och pilla eventuellt bort delar som det kommit luft under. Gör sedan om lim och pulverproceduren och filandet och poleringen.

Om du vill ta bort tipparna ska du absolut inte bända bort tipparna eftersom det skadar nageln och kan ge bestående skador. Fila istället försiktigt ned lagren, tag sedan bomullstussar som är indränkta i nagelremover med aceton i eftersom det löser upp tipparna. Fäst bomullsbitarna på nageln med exempelvis medicinsk tejp och låt sitta länge, det tar tid att lösa upp tippar.När tipparna är avlägsna behöver nageln återhämta sig ett tag undvik därför nagellack och låt nageln vila någon vecka, smörj med fördel in nagelolja vid nagelbanden och massera in i nageln.

Lycka till!


Kommentarer
Postat av: Lie

Hej!
Du kanske inte svara för var såå länge sedan du skrev detta. Men skulle vilja veta var du har köpt dom lösnaglarna? Har letat men inga som ser ut så som dina.

Tacksam för svar!

2012-10-11 @ 17:18:48
Postat av: Sia

Hej,
jag vill förstärka mina naglar och köpte ett kit med akryl.
nu är gelen slut och jag undrar vilka material du använder, här står det lim och akryl??? i mitt set från Kiss fanns med pulver aktivator och en slags gel man skulle pensla på.....kan du snälla maila med info de produkter du använder och om de finns att köpa separat? Mycket tacksam för svar.
Ha det gott.

2014-02-25 @ 15:33:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback